Om medlemmar

Jag fick förmånen att intervjua en riktig IronMan. En Kona IronMan World Championship-deltagare, Olle Nyman. Han hade vänligheten att svara på några frågor och låta oss ha några bilder med.

Hej Olle. Hur är dagsformen?
Hej Daniel! Dagsformen är helt ok men det är tur att det är några månader kvar till tävlingssäsongen.

Olle1

-Du gjorde nyligen IM World Championship Hawaii. Var det din första gång?
Det här var andra gången jag var körde. Första försöket var 2013 och slutade med att jag gick mer än jag sprang på den avslutande maran. Nu gick det mycket bättre på alla sätt. Ironmandistansen tar några gånger att lära sig tror jag, särskilt när det är så utmanande förhållanden som på Hawaii med hettan och blåsten.

-Jag träffade dig i bassängen innan du for. Då testade du ett swimskin istället för våtdräkt. Varför har man det?
Förutom att det ser coolt ut så går det snabbare. Tester visar att man vinner ca 2-3 sekunder per hundring. Om det verkligen stämmer eller bara är smart marknadsförings, who knows? Nästan alla på Hawaii kör med det i alla fall. Man får inte ha våtdräkt eftersom det är så varmt i vattnet.

-Hur länge har du laddat för detta?
Ända sen jag började med triathlon har det varit en dröm. Och eftersom min prestation 2013 lämnade en hel del i övrigt att önska ville jag komma tillbaka och ta revansch. Men eftersom man måste kvala för att få en startplats så var det inte förrän efter Ironman Kalmar, sju veckor innan, som jag kunde börja ladda. Efter det var det fullt fokus på Hawaii.

Olle2

-Var du där länge innan för att komma in i dygnsrytmen?
Jag kom dit en vecka i förväg. Det är framförallt värmen som kräver acklimatisering tycker jag. Att komma från kylig svensk höst till Hawaii är en rejäl omställning. Hade simulerat värmen här hemma genom att springa på löpband i dubbla underställ och köra Bikram yoga i 40 graders värme.

-Var du nervös innan starten? Kunde du sova?
Jag hade en stor fördel av att ha gjort tävlingen en gång tidigare så jag visste vad som väntade och kunde sova lugnt ända till kl. 04.30 då det var revelj. Självklart var jag lite nervös också men det är bara bra.

-Jag såg på Funbeat att du simmade på 1:22. Inte direkt den tid jag trodde du skulle göra. Vad hände?
Det var ca 5 min långsammare än vad jag hade hoppats på. Men med facit i hand tappade jag ungefär lika mycket tid jämfört med Kalmar som de flesta andra vilket har att göra med våtdräktsförbudet.

-Det verkar vara rätt bra service i Transition stationerna. Fanns det något med tävlingen som du idag minns som udda?
Det är otroligt proffsigt organiserat rakt igenom hela eventet. Vid växlingarna får man t.o.m. en personlig assistent som hjälper till med avklädning, insmörjning av solskydd, påklädning och whatever. Extra trevligt är att de delar ut schyssta solbrillor när man ger sig ut på löpningen.

-MatOchSovKlockan verkar ha funkat under cyklingen. Hur är kuperingen där?
Cykelbanan innehåller en hel del långa sugande backar. Landskapet böljar upp och ner. Eftersom det är en vulkanö är det ont om platta sträckor. Upp mot vändpunkten i Havi klättrar man ca 200 m på en mil i kraftig motvind. Det är lite småjobbigt.

Olle3

-Jag hör ibland att vissa triathleter är ”modiga” som cyklar/springer i vita tights. Är en IM en äcklig historia?
Det är ganska lätt att få problem med magen när man går på högvarv under så många timmar och samtidigt trycker i sig massa sportdryck och gel och grejs. Men jag har lärt mig vad som funkar för mig så vita tights var helt safe.

-Jag kan se att ni triathleter är lite cykelnördar. Varför blir det så? Är det materialgrejen? Den nya golfen?
Tror en gemensam nämnare bland många triathleter är viljan att bli bättre och snabbare. Kan man köpa en ny cykel eller ett par nya hjul och tjäna tio minuter så är ju det lockande. När kroppen och antalet träningstimmar inte riktigt speglar de tidsmål man drömmer om finns det inte mycket annat än materialet att jobba på. Annars finns det väl ingen vettig anledning att dra på sig larvig struthjälm som kostar två barnbidrag.

-För många är den här tävlingen målet. Vad har du för mål nu?
Bli yogamaster och flytta till Indien tror visst vissa andra i klubben… Men jag har siktet inställt på SM i Halv Ironman i Vansbro i sommar. Och så KM självfallet. Ska försöka få en tid som jag slipper skämmas för på simningen i vinterutmaningen också.

-När blir du en swimrunner, Olle?
Eftersom jag är ganska långsam i vattnet, särskilt med gympadojor på fötterna, är jag inte jättelockad av den sporten. Men jag fattar att det finns en charm i swimrun också, så vem vet, det kanske händer redan i sommar.

-Om jag tvingar dig att välja: 1 timme simning, 1 timme cykel eller 1 timme löpning?
En timme cykel en solig sommardag är aldrig fel.

-Vilken ”pryl” är du mest beroende av när du tränar?
Jag känner mig naken utan min Garmin 920. Goggles när jag simmar.

-Vilken fråga tycker du att jag missade?
Du skulle kunna fråga hur det gick på racet. Och då skulle jag svara att jag komma 77:a av 261 i min agegroup och kom in på tiden 10:37 efter splitarna 1:22, 5:30, 3:35 och lite växlingar.

Olle4